onsdag 6 april 2011

Singelkvinnor och insemination

I Svenska Dagbladet pågår just nu en artikelserie om det växande fenomenet med ensamstående kvinnor i fertil ålder som inte hittar Mr Right och som därför tar saken i egna händer. I Sverige är det i dag inte möjligt att inseminera ensamstående kvinnor, därför åker kvinnorna utomlands.

I dagens ledare funderar jag kring de olika aspekterna av en sådan trend. Den mest fundamentala frågan är om biologiska barn är en rättighet? Väger en vuxen individs längtan efter ett eget barn tyngre än ett ofött barns rätt att födas till de bästa förutsättningarna? Ja, jag vet att det är mossigt och nästan belagt med dödsstraff att se kärnfamiljens fördelar. Men kärnfamiljen har en viktig poäng. Det kan många av oss som inte hade turen att få uppleva intyga.

Att välutbildade och ekonomiskt stabila kvinnor har kilometerlånga kravlistor på en eventuell partner är ingen hemlighet. Kvinnor har i alla tider i alla länder gift upp sig. Än i dag är det faktiskt norm i Europa. Men det blir allt svårare att gifta upp sig när alltfler kvinnor spelar på samma planhalva som männen. Vem vill ha en medioker man när man kan sukta efter perfektion?

Denna utveckling leder till att alltfler kvinnor kommer att leva som ofrivilligt barnlösa alternativt som ensamstående mammor. Det kommer också leda till att många män ratas och att de "bästa" exemplaren kanske rentav kan bli fäder till många barn med olika kvinnor.

Ledaren finns att läsa här: http://www.barometern.se/ledare/biologiska-barn-en-rattighet(2625114).gm
Läs också http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article12840448.ab

I kväll ska jag vara med i Kvällsöppet och diskutera barnuppfostran, den svenska skolans slapphet och den väletablerade oviljan att satsa på duktiga elever i skolan.

Dagens stiltips är dessa underbara skor från mästaren Salvatore Ferragamo. Den som är på besök i Florens får inte missa det lilla museet på hörnet. Ren och skär lycka!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar