söndag 22 april 2012

Har dagens vänster ansvar för kommunismens illdåd?

I dag har jag druckit kopiösa mängder te och njutit av att inte behöva leverera någon ledartext. Väldigt skönt! Däremot har jag funderat mycket på den obehagliga pajkastning från vänsterhåll i skuggan av rättegången mot Breivik. En pajkastning som dirigeras inte minst av Aftonbladets ledar- och kultursidor och som går stick i stäv med all form av hederlighet.

Det har blivit mycket modernt att beskylla högern för att dela samma världsbild som massmördaren Breivik. Som om det vore en tävling om vem som kan kasta Svarte Petter på vem först. Men på vilket sätt gynnas den nödvändiga debatten av ytterligare polarisering? Hur skyddar vi det öppna samhället med ökad tystnad?

Det kanske mest skrämmande och infantila i den pågående debatten rör det faktum att högern beskylls för illdåd som den saknar ansvar för, på samma vis som Aftonbladets ledarsida med flera saknar ansvar för illdåden utförda av kommunister och extremvänstern. Dessutom tar högern avstånd från extremhögerns gärningar, till skillnad från många på vänstersidan som helt ogenerat fortsätter att hylla den marxistiska ideologin som skördat fler människoliv än nazismen och fascismen tillsammans. Dubbelmoral i sin renaste form, med andra ord.

6 kommentarer:

 1. Förstår jag rätt om jag säger att även till exempel kristna lever i dubbelmoral, då de inte förkastar kristendomen? Det finns nog få namn som har använts lika mycket som motivering för dödande som Guds.

  Eller tänker jag fel, när jag anser att man faktiskt kan "hylla" en idé trots att den har använts av andra för att motivera omoraliska gärningar?

  SvaraRadera
 2. I likhet med Jimmy vill jag påpeka att en idé inte dödar. Och om den kunde, skulle då i ärlighetens namn inte kapitalismen kanske ligga i nivå med religionen? Stalin avrättade miljontals och ytterligare miljoner svalt till döds i Soviet. Kan vi skylla det på socialismen, borde då inte rimligen svälten i Afrika de senaste hundra åren, Pinochets offer, Francos offer (jag kan fortsätta) skyllas på kapitalismen som en idé? Kan ju även tillägga att 1,7 miljoner människor dog under kommunismen per år (tot:113 miljoner), medan 2,1 miljoner dog per år under fascismen (tot:26 miljoner). Visst har det skördats fler människoliv under kommunismen, men det skedde under en mycket längre tid, så man kan nog rätt lugnt påstå att de två är likvärdigt hemska.

  Vidare så är det en enorm skillnad att diskutera Breiviks koppling till vår samtid här i Norden och hur han har formats av det samhälle han lever i och att diskutera Aftonbladets koppling till ett 70 år gammalt ryskt folkmord.

  SvaraRadera
 3. Vänsterns oresonliga angrepp på högerrepresentanter, kommer nog ur att socialismen har förlorat. Hur ska de få någon relevans i dagens samhälle? Breivik kom som ett halmstrå att klänga sig fast vid.

  SvaraRadera
 4. Aftonbladets ledar och kultursida styrs av LO, en organisation som fortfarande skickar ut politiska officerare till arbetsplatserna. Har man haft missnöjet att råka ut för någon av dem så känner man igen retoriken. Och det finns, känns det som, en stor acceptans för vulgär och plump retorik när den kommer från vänsterhåll. Det näst intill förväntas. Inte så mycket från högre representanter nu längre som förr men fotfolket håller traditionen i liv. Gränsen nåddes nog när de försökte bunta ihop motståndare till tvångsdelad föräldraledighet med Breivik, eftersom han var också antifeminist...

  Personerna som nu röstar och jobbar för ett högerextremt Sverige dog inte med NyD, inte heller återuppstod de med SD. De som hyser de här idéerna och känner ett starkt behov att framföra dem kommer att göra det. Nu när i princip alla stora tidningar ängsligt suddar och censurerar så driver det den typer av människor rakt till de forum där de kan uttrycka sig med än mindre impulskontroll, självcensur och nästintill endast finner likasinnade. Min gissning är att det är en bättre jordmån för "radikalisering" än ifall de hade från början fått uttrycka sig och fått mothugg på mer respektabla forum.

  Mvh nattgrubblaren

  SvaraRadera
 5. Alice: Utmärkt tankeställare från en utmärkt debattör. Synnerligen stimulerande att ta del av dina kloka resonemang.
  -
  Thomas: Den ökade intensiteten i kombination med den sjunkande nivån, på de s.k. socialisternas attacker är säkert resultatet av att de inte känner sig lika säkra i sin tron längre. Det förklarar emellertid inte varför extrema påståenden från höger respektive vänsterkanten bedöms med olika måttstockar. Denna inkonsekvens tror jag tvärtemot har att göra med att (återigen den s.k.) vänstern i en andlig mening varit en stor segrare de senaste fyra decennierna. En segrare som tyvärr varit tillräckligt plump och oskärpt för att inte se värdet i att vara principfast och även fördöma sina egna anhängares misstag.
  -
  Mvh Julius Hjort

  SvaraRadera
 6. Undrar om ideologin ändras bara genom att ändra
  bokstaven k till v inom parentesen?


  Roland i Kalmar

  SvaraRadera