tisdag 17 april 2012

Betnér Direkt och något om extremism

Till att börja med, tusen tack för alla vänliga ord via mail och twitter med anledning av min medverkan i debattprogrammet Betnér Direkt i går kväll. Var riktigt roligt att få sitta ner under en knapp timme och få tala till punkt. Nåja, nästan i varje fall.

Som jag påtalade i programmet tror jag att det är oerhört viktigt att man vågar kalla saker vid deras rätta namn. Den utsmetade ansvarsdebatt som vänstern går i bräschen för där alla som lyfter eller på något vis ifrågasätter något som har med invandring att göra är inte bara destruktiv utan direkt farlig. Debatten med extremister av skilda kulörer, ideologiska eller religiösa, kan aldrig vinnas om den inte tillåts existera. För att den ska kunna existera krävs att det är tydligt för alla och envar att det personliga ansvaret som åligger varje individ inte kan läggas över på staten, samhället eller debatten i sig.

Det blir också lite lätt löjligt när personer på vänsterkanten febrilt påstår att den svenska högern, där bland annat Svenska Dagbladets ledarsida ska ingå, delar Anders Behring Breiviks världsbild. Faktum är att de som hävdar att muslimer tar över världen har ytterst begränsat mediautrymme jämfört med de som hävdar att högerextremister tar över. Allt till höger om extremvänstern är nämligen inte högerextremt.

En fråga som knappt vidrördes under gårdagens debatt men som är mycket viktig är den om hur övergrepp mot andra människor urskuldas och förklaras med utanförskap och misär. Att vara utanför, självvalt eller påtvingat, legitimerar aldrig våldshandlingar mot oskyldiga, inte ens mot "skyldiga" faktiskt. Den som påstår annat har en snedvriden människosyn som utgår från idén om människan som offer för omständigheterna. När denna idé dessutom börjar appliceras på hela grupper, exempelvis av typen "muslimer blir kränkta av Lars Vilks därför ska Lars Vilks inte få teckna", framkommer en bra mycket värre rasistisk människosyn än den man påstod sig vilja bekämpa.

Utifrån samma utgångspunkt för man rätt i att värja sig mot den kollektivisering som såväl extremvänstern och extremhögern gör. En kollektivisering som enbart kan leda till polarisering mellan grupper, en kollektivisering som leder till att olikheter istället för likheter betonas. Här har vänsterns vurmande för identitetspolitiken saboterat mycket för lång tid framöver.

Skulle det dessutom förhålla sig så att utanförskap föder extremism bör just integrationsaspekterna tas på mycket större allvar och inte som i dag betraktas som något "frivilligt".

Debatten lär fortsätta!


5 kommentarer:

 1. TACK Alice, DU är en sann mensch :) -har helt rätt i vad Du säger...
  Vänstern är inte intresserad av debatt med oliktänkande, däremot "debatterar" de gärna med sina egna med-löpare, då får de svar/respons som de önskar.
  Med vänlig hälsning,
  Judah N. Wenkel.

  SvaraRadera
 2. Tyckte verkligen att du uttryckte din åsikt fantastiskt bra och håller med dig :) Att skilja på höger och högerextremism är lika viktigt och centralt som att skilja på muslim och islamitisk terrorist. Tack för att du är en ung kvinna som står för ditt ord och för fram en sund och aktuell åsikt!
  MVH// Madeleine 22 år

  SvaraRadera
 3. Efter att jag såg dig första gången på debatt har jag läst många av dina väldigt intressanta artiklar och jag måste erkänna att jag blir så överväldigad av att så mycket av det du säger är så sant!

  Brukar inte hålla med om det som de flesta politiker pratar om och jag höll nästan på att tappa intresset för den svenska politiken innan jag började läsa din blogg/artiklar!

  Vill att du ska veta att du är en förebild för mig
  och jag vet att det du gör och säger kommer påverka många :)!

  David D, 18år.

  SvaraRadera
 4. Höll med dig i nästan allt du sa. Måste dessutom påpeka att du gör skäl för din "slogan" (- för en stilfullare politik) med tanke på att du flera gånger synade vänstersnubben och hans härskarmetoder.

  SvaraRadera
 5. Hejar på dig, du uttrycker dina åsikter så väl och de behövs i denna likformiga kör av synpunkter!

  SvaraRadera