tisdag 17 maj 2011

Är den fria leken för fri?

Tja, vad är friheten värd om den enbart tillåts vara sådär lite lagom fri, skulle jag vilja veta. Men det får jag inte veta för syftet med gårdagens artikel i Svenskan http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/barn-och-unga/den-fria-leken-ar-nastan-fanigt-hyllad_6163559.svd  om genus och fri lek vill inte besvara frågor, den vill tillrättavisa.

Vad sägs exempelvis om citat som:

"Det är just precis i den fria leken som könsstereotypa mönster föds och cementeras. I den finns också rangordning, uteslutning och fröet till mobbning", "Att påstå att två flickor som leker med dockor i dockvrån leker fritt är löjligt."eller "Vi vill bara få dem att välja fritt och få dem att våga prova nya grejer. Och då måste vi styra, annars vågar de inte eller tänker inte ens tanken."

Nu ska här skrivas ledare!

1 kommentar:

  1. Hej Alice, såg en repris på Efter Tio och det du sa är så rätt! Stå på...fler som visar nyfikenhet och orädsla för detta märkliga fenomen behövs. Tror att det manliga så kallade "förtrycket" är uppbyggt sedan urminnes tider. Männens rädsla och till viss del avundsjuka på att kvinnan bär på frukten/makten till livet behövde kompenseras...se religion bl.a (där kristendomen omvandlat The Mother till The Father, The Sun till The Son och The Holy Gost till något de inte själva kan förklara men det är ju självklart månen, kloka människor förstod balansen bättre förr Vi måste självklart bejaka både manlighet och kvinnlighet. Vem vill leva i ett könsneutralt samhälle?? Då kan vi ju lika gärna strunta i kärlek/känslor/kemi och allt annat som för oss samman! Som i allt är det balansen som är viktig...plus/minus svart/vitt natt/dag ...borde vara balans mellan makt/pengar oxå med de spelar i samma liga i dagsläget och ideal/verklighet sitter i publiken...

    Ha en bra dag//Anders Uddevalla

    SvaraRadera