fredag 18 mars 2011

Tillväxtdagarna och det här med principer

Det har sannerligen varit två intensiva, intressanta och givande dagar i Göteborg. Tillväxtdagarna som för andra året i rad anordnas av Swedbank har gått av stapeln och ett synnerligen ambitiöst program har avverkats. Det började med högaktuella frågeställningar kring globaliseringens möjligheter och det allt viktigare Kina, om utveckling och tillväxt, men slutade, dessvärre, med förutsägbara samtal om mångfald och integration.

Sällan lockar just samtal om mångfald till en sådan mångfald av floskler. Varje gång man utgår från den cementerande föreställningen om invandrade bidrar man med enbart en sak - att cementera premisserna ytterligare.

Den som på allvar oroar sig över utanförskapet bland många invandrade personer i Sverige slutar prata etnicitet och fokuserar på kompetens, den är nämligen alltid blind för såväl etnicitet som kön.

Författaren och debattören Thomas Gür är en beundransvärd person. Han är saklig, ideologisk och alltid mycket träffsäker. Under en av fredagens paneldiskussioner sade Gür det självklara "Motsatsparet är inte utlandsfödda och svenskar utan utlandsfödda och födda i Sverige, också utlandsfödda kan nämligen vara svenskar". Jag önskar att jag hade uttryckt det själv.

I gårdagens Barometern http://www.barometern.se/ledare/i-vantan-pa-ett-ideologiskt-parti%282403533%29.gm skrev jag om den pågående debatten om nykonservatism och behovet av ett nytt borgerligt parti för oss gammelmoderater under rubriken "I väntan på ett ideologiskt parti". Ett parti som vet varifrån det kommer och vart det är på väg. Ett parti som står för en vision och som inte låter pragmatismen och vända kappan efter vinden mentaliteten bli honnörsord.

Jag sammanfattar det såhär "Det är av denna anledning som behovet av ett parti som ställer sig på individens sida är så stort. Den värdebaserade politiken är inte bara välförankrad i insikten om sitt existensbehov, den värdebaserade politiken är den högsta garanten för en visionsdriven politik."

I dagens ledare skriver jag om något som jag finner ytterst upprörande; den absurda idén om att dna-registrera alla män i syfte att komma till bukt med problemet med våldtäktsmän. Ja, män som våldtar är ett problem. Men lösningen är inte hämtad ur 1984. För den som inte är övertygad föreslår jag ett experiment. Byt ut gruppen män mot gruppen invandrare, homosexuella eller rödhåriga. Ja, det är absurt. Läs artikeln "Välviljans stig leder mot helvetet" här http://www.barometern.se/ledare/valviljans-stig-leder-mot-helvetet%282415944%29.gm


Eftersom täckningen på tåget är under all kritik blir det inget stiltips i dag. Utlovas ett i morgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar