torsdag 17 januari 2013

Debatt i Debatt om barnfattigdom i kväll

Sitter på flygplatsen och väntar på avfärd mot Göteborg och kvällens Debatt med anledning av Uppdrag gransknings granskning av statistiken om barnfattigdom. Hoppas innerligt att det blir en konstruktiv diskussion som handlar om hur man ska bekämpa fattigdom, inte rikedom. 22.00 sänds programmet live i Svt, så håll i hatten!

11 kommentarer:

 1. Du kickar i debatt!! Vänstern har svårt att se kärnan i problemen, alltid skylls det på "de rika" och problemlösningen verkar helt främmande. "Vi, dem" mentaliteten är slående och det tycker jag är tråkigt...mycket tråkigt. Kör hårt, ska kolla in din blogg framöver!

  SvaraRadera
 2. Du gjorde bra ifrån dig Alice, det var skönt att lyssna på dina inlägg i debatten. Synd bara att de inte riktigt klarade av att hålla isär absolut fattigdom och relativ fattigdom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. kan någon förklara skillnaden? Så att jag förstår?

   Radera
  2. Absolut fattigdom är när man understiger en viss bestämd nivå. Relativ fattigdom är fattigdom som definieras av hur någon annan har det.

   T ex i ett land där alla har det bra och tjänar mycket pengar kan det fortfarande finnas en stor relativ fattigdom enbart för att det finns några som har det bättre. Den relativa fattigdomen fokuserar mer på klassskillnader än på den faktiska fattigdomen.

   Radera
  3. Tack Alice för ditt utmärkta debattinlägg i debatt.

   Radera
  4. Absolut fattigdom är när man inte har tillräckligt med mat eller kläder och ingen plats att sova på.
   Relativ fattigdom är när man inte har lika fin bil som grannen.

   Radera
 3. Wow, tack för din insats i debatt, mycket väl talat. Hoppas man får se mer av dig i framtiden.

  SvaraRadera
 4. Det du sa i Debatt angående Barnfattigdom var helt suveränt. Du har helt rätt i att det är fattigdom vänstern (och alla) borde fokusera på i istället för klassklyftor, det är inte skillnader i samhället som är det viktiga. De borde skapa förutsättningar för folk att ta sig ur fattigdom på egen hand i större utsträckning istället för att utvidga möjligheterna att muta folk och företag genom bidrag och subventioner. "Alla i arbete utan bidrag och subventioner" kunde väl vara en paroll?

  Men i en värld där vi allt mer går mot ett på politisk nivå socialistinfluerat centralstyre och tullomgärdade handelszoner med länder vars ekonomiska modeller är starkt influerade av den tyska 30-tals-nationalsocialistimen och med vissa politiskt kompisdemokratiska kryddstänk av konservatism så är det inte lätt att styra om bidrags- och subventionsskeppet. De har sina metoder för att valla opinionerna i "rätt" riktning.

  Fattigdom och i synnerhet barnfattigdom kommer alltid att vara en käpphäst för ett socialistiskt centralstyre. Då kan de visa på politisk handlingskraft och polarisera klasserna i samhället för att vinna röster och rättfärdiga ännu större skatteuttag på bekostnad av medborgsrnas integritet.

  Avslutningsvis vill jag bara säga att du har en sällan skådad retorisk glöd, fortsätt så, vi vill se mer av dig i media.

  SvaraRadera
 5. Hej,

  Jag blev mycket imponerad av ditt lugna & sakliga deltagande i Debatt och framförallt det du sade. Jag hoppas få se & höra mer från dig.

  Ang. "begreppet" "Barnfattigdomen" så är jag fullt övertygad om att det handlar om ett skapat begrepp,vars syfte var att ge (s) & framförallt H.Juholt draghjälp (en stark fråga att ena många kring) vars kulmen nåddes under hans utspel på Almedalsveckan.

  Jag sjäv var på facklig utbildning (Lo) en tid innan detta och redan där "planterade" man barnfattigdomsbegreppet hos deltagarna (genom anekdoter).

  Jag tyckte att det var smaklöst redan då och har sedan dess följt dess utveckling i media.

  SvaraRadera
 6. Wow, jag blev så glad att se kvällens Debatt, tack vare din närvaro. Jag håller med föregående; vill se mer av dig i framtiden. Väldigt skickligt talat, sakligt, men ändå med övertygelse. Tack tack tack!

  SvaraRadera
 7. Tusen tack för era ord! Stolt och glad!

  SvaraRadera