fredag 2 mars 2012

Inseminiering av singelkvinnor

Vilken debatt det blev i Debatt i går! Programmet går att ses här. Jag har fått så många glada tillrop, tack för det!

Som alltid är det svårt att delta i debatter på principiella grunder när motståndaren argumenterar utifrån ett känsloperspektiv. Det är då lätt att man själv framstår som en känsloslös häxa som vill förvägra människor möjligheten till lycka. Dessvärre är det inte så enkelt. Jag förstår verkligen längtan efter barn, de eviga frågorna om man träffat den rätte. Men dessa frågor måste alltid ställas mot frågan om vad som är bäst för det barn som inte bett om att få födas.

En sak är dock säker, den som med trovärdighet vill fortsätta slåss för ökad jämställdhet mellan föräldrar kan omöjligt i samma mening förespråka en ordning där staten subventionerar en ekvation där pappafaktorn från början uteslutits.

Barn är ingen mänsklig rättighet. Om vi hävdar det hamnar vi i en gränslös diskussion som innebär att staten har en skyldighet att förse alla sina medborgare med barn, det är orimligt.

Jag skriver lite kort på temat i dagens Skånska Dagbladet.

5 kommentarer:

 1. Jag har bara sett dig på TV vid ett fåtal tillfällen hittills. Då har du alltid gjort ett bra intryck med din sakliga argumentation och glasklara logik. Så även i debatt igår. Jag ser fram emot att få se dig debattera mer i TV framöver!

  Mats Västerberg

  SvaraRadera
 2. Debatt var det minsann! Var det bara min egen uppfattning eller blev fröken Teodorescu aningen frustrerad vid vissa tillfällen? Jag vet själv hur svårt det kan vara att hålla sig kall i sådana situationer, men jag kan inte annat än instämma med herr Västerberg ovan att ni gjorde mycket bra ifrån er. I övrigt tror jag att Sverige och borgerligheten skulle må bättre om vi någon gång i framtiden skulle få se Alice Teodorescu som statsråd.

  SvaraRadera
 3. Jag såg debatten och det var en sak som jag inte riktigt blev klok på.

  Det upprepades att barn har rätt till både en mamma och en pappa, som om de barn det handlar om på något sätt skulle berövas detta. Som om dessa barn, om de inte föddes av en ensamstående mamma istället skulle födas i en familj med en mamma och en pappa. Men så är det naturligtvis inte. Det står inga själar på rad och väntar på att födas.

  Det finns bara två alternativ: antingen föds dessa barn av en ensamstående mamma eller så föds de inte alls. Och även om det skulle vara bättre att ha både en mamma och en pappa (vilket inte heller är helt givet) så kan det knappast vara så illa med en ensamstående mamma att det vore bättre att inte födas alls.

  Man kan givetvis vara emot av andra skäl, men just det här argumentet känns något ogenomtänkt.

  SvaraRadera
 4. Du gjorde ett mycket bra jobb i debatt, det är, som du själv skriver, inte lätt att få fram logik och rationella tankegångar hos folk som utgår ifrån känsloperspektiv!

  Många tummar upp och saknar dina ledare i Barometern

  SvaraRadera
 5. Jag såg debatten nyss och jag tyckte att du var riktigt skarp i din argumentation! Jag tyckte du gjorde bra ifrån dig i debatten!

  SvaraRadera