I för middags var det äntligen dags (ja, jag kastade ut halva garderoben i morse) för lansering av debattboken "Jobben kommer och går - behovet av trygghet består" som jag varit redaktör för och också skrivit ett inledningskapitel i. Vid seminariet medverkade också bokens andra redaktör Lars-Olof Pettersson samt flera av författarna; Jan Edling, Per Skedinger, Annika Elias samt David Eberhard. Sammanfattade och analyserade gjorde den alltid like intressante Ilija Batljan.
Det blev en spännande diskussion som tydligt belyste de olika dimensionerna av trygghetsbegreppet. Maria Ludvigsson skriver bland annat följande på Svenska Dagbladets ledarblogg:
"Alice Teodorescu och Lars-Olof Pettersson är redaktörer för antologin Jobben kommer och går – Behovet av trygghet består (Ekerlids) som mer än något handlar om Vad trygghet på arbetsmarknaden egentligen är. I dag släpptes boken och redaktörer och medförfattare presentera sina bidrag. Teodorescus analys om skillnaden mellan den påverkbara trygghet som vi själva skapar respektive den i lag stadgade tryggheten som villkoras av politiska förändringsvindar, är ett centralt budskap. På arbetsmarknaden har hoppet stått till trygghet som reglerats politiskt, men samtidigt varit möjlig att förhandla i diverse avtal. Arbetsrättens dispositiva karaktär gör att den inte är bindande och heller inget att lite helt och fullt luta sig mot.
Den trygghet som vi skapar själva, genom att utbilda oss och under yrkeslivet utveckla vår kompetens är betydligt säkrare än den som vi hoppas på via lagstiftning."
Jag är stolt som en tupp! Boken, som ges ut av Ekerlids förlag, kan bland annat köpas här.
Mitt intryck är att jobben mest går, men jag kan ha fel förstås. Idag gick i alla händelser jobben bort från Astra Zeneca. En svensk forskningstragedi.
SvaraRadera