torsdag 13 oktober 2011

Ovanligt tydlig partiledardebatt

Dagens ledare:

"Riksdagsårets första partiledardebatt blev en tidvis hetsig historia. Den inleddes med att Håkan Juholt gjorde entré i talarstolen på ett osedvanligt självgott vis. Det dröjde inte länge innan Juholt öppnade för ett samarbete med regeringen, det dröjde inte heller länge innan han fick nobben av Reinfeldt.

En påtagligt defensiv Juholt sade inte ett ord i inledningsanförandet om turerna kring hans bostadsbidrag. Däremot anklagade han statsministern för att vara "djupt omoralisk" ifråga om hanteringen av de sjuka, "med berått mod kastar ni ut dem i fattigdom för att du har valt skattesänkningar för sådana som dig själv". Som åhörare var det svårt att hålla masken; moraliska uppläxningar signerade Juholt har för de flesta numera nått sitt bäst före datum. Kanske var det också därför som Juholt endast nämnde vissa väl valda delar ur budgetmotionen? Eller var det slumpen som avgjorde att delen om fuskbekämpning så lägligt föll bort?

Riksdagens partiledardebatter brukar vara lagom intetsägande. Gårdagens var på flera punkter ett överraskande undantag. Flera av partiledarna var ovanligt engagerade, särskilt Reinfeldt visade en entusiasm som inte synts till på länge. Debatten dominerades av frågor rörande ekonomin, sysselsättningen och välfärden, arbetslinjen kontra bidragslinjen, miljön och skolan. Med andra ord en ganska typiskt svensk riksdagsdebatt i början av ett nytt riksdagsår.

Men det ordinära slutade inte där. Typiskt för debatter i Sveriges riksdag är dessvärre också oförmågan att ta diskussionerna om välfärden och skatterna till nästa nivå. Här måste regeringen bli bättre på att vidareutveckla den bärande idén om arbetslinjen; den måste våga stå för att sänkta skatter i grunden handlar om ökad egenmakt för envar. Oppositionen å sin sida måste en gång för alla förstå att välfärdsstaten överlevt sig själv den dag utgifterna överstiger intäkterna, att ansvarsfull finansiering har ett grundläggande ändamål. Staten lever på bidrag från medborgarna, det ska inte vara tvärtom."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar