torsdag 3 april 2014

Ja, det finns rasism men måste den vara strukturell?

Alexandra Pascalidou låter sig intervjuas av Nöjesguiden, bland annat om efterspelet till debatten i SR i början av året där jag medverkade. Temat för debatten var "Hur mycket rasism tål Sverige". Som bekant hade jag vissa synpunkter på såväl upplägg, oviljan att definiera frågeställningen och resonera kring premisserna, samt moderatorns, dvs Pascalidous, opartiskhet. I två debattinlägg förklarade jag mina ståndpunkter, här och här. Debatten kan höras här

Ingenstans inte någonsin har jag förnekat förekomsten av rasism eller diskriminering i Sverige. Däremot har jag velat definiera rasismbegreppet och därutöver diskutera om det kan finnas andra förklaringsmodeller än strukturella. Ändå ägnar sig Pascalidou, med uppdrag att driva en debatt i Sveriges Radio, åt historieförvanskning.

I intervjun säger Pascalidou bland annat:

"Men jag är också uppriktigt förvånad av att det pågår något slags skyttegravskrig där högern försöker klämma in en i ett vänsterhörn vad man än säger. På ledarsidor har de påstått att jag har avslöjat mig som vänster, för att jag frågade en deltagare (Alice Teodorescu, reds. anm.) om hennes vithet låg till grund för hennes förnekande av rasism. Men det är fan den bästa frågan jag har ställt på länge, för om man förnekar rasismen måste man börja med att se sig själv i spegeln.

Kände du att kritiken du fick på första avsnittet var befogad?
– Jag ångrar att jag kallade henne vacker. För det var en överdrift, så vacker är hon inte."
 
Det sistnämnda citatet är så tramsigt så det tänker jag inte ens kommentera. Däremot tycker jag att det är mycket allvarligt att en person som är ansikte utåt för public service, som offentligt gått ut och bett om ursäkt, även om det skedde först efter att ursäkten publicerats, sprider direkta lögner om vad jag ska ha sagt. Det är inte seriöst och skapar enbart större polarisering i ett skede när vi istället borde lägga energi på hur exempelvis sysselsättningsgapet mellan utlandsfödda och svenskfödda ska kunna minskas.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar