torsdag 23 juni 2011

Snart midsommar men först lite om Grekland

Margaret Thatcher uttryckte det väl: "The problem with socialism is that you eventually run out of other people's money." Utvecklingen i Grekland är skrämmande samtidigt som den är den ultimata illustrationen av vad som slutligen händer i ett samhälle där politikerna, oavsett kulör, ägna sig åt att vinna röster på att förbehållslöst ge mer av allt till alla.

I sin ilska över de långtgående reformerna som landet behöver genomleva glömmer de demonstrerande människorna att de själva valt de politiker som drivit landet till dess undergång. Vi väljare, politikernas arbetsgivare som Svenskt Näringslivs VD Urban Bäckström brukar säga, har ett ansvar. Ett ansvar att inte bländas av politikernas illusoriska guldägg. För nej, det finns ingen gratis lunch och inte heller går det att i längden äta eller fördela det man ännu inte skapat. I dagens ledare utvecklar jag resonemangen kring den grekiska krisen och det folkliga ansvaret.

Samtidigt vill jag rekommendera Fredrik Segerfeldts utmärkta artikel om SAABs smärtsamt utdragna kris. Bland annat skriver han: "Hur kommer det sig att vuxna människor i ett av världens rikaste länder inte kan klara en enda utebliven månadslön, utan är tvungna att gå till banken för att ha råd med sill, brännvin och jordgubbstårta? Det beror naturligtvis på vår samhällsmodell, som är uttryckligen utformad utifrån idén att vi inte kan ta hand om oss själva, att vi är hjälplösa offer som måste ha statens hjälp vid varje liten motgång i livet."

Så sant och så tragiskt! Om regeringen söker efter en berättelse att ackompanjera jobbskatteavdragen med er detta definitivt något att ta med.

Slutligen, glad midsommar!

1 kommentar:

 1. Det borgerliga uppdraget är (eller borde vara) att transformera landet från en låne till en sparekonomi, dvs. göra det mera lönsamt att spara än låna vilket nu inte är fallet. Incitament ska skapas för ett förändrat beteende.

  Midsommar
  Den ljuvaste, fagraste, tid
  Glöm din vardag för ett tag
  Sök din inre frid

  SvaraRadera