torsdag 11 augusti 2011

Om öppenhet och därmed ansvar

Jag är ganska personlig i dagens ledarkrönika i Barometern. Jag har länge, precis som jag skriver inledningsvis i artikeln, glatts men lika mycket förfäras över hur människor väljer att respondera på sådant jag, men också andra ledarskribenter och bloggare skriver. Att läsa kommentarerna efter en publicerad debattartikel i en stor svensk tidning kräver mod. Nivån är ofta så låg och tonen ibland riktigt obehaglig. Och visst, man kan låta bli att läsa sådant, desto svårare är det att förhålla sig till mail och samtal och ibland brev, gärna anonyma, som uttrycker ett sällan skådat hat, personangrepp och så vidare.

I dagarna har det rapporterats kring de hotbrev som flera svenska bloggerskor fått. Ingen vidare rolig läsning. Inte blir man muntrare av polisens tafatta förhållningssätt som i praktiken innebär att "sluta skriv, eller skyll dig själv".

I ett så öppet samhälle som det svenska, där personuppgifter om exakt vem som helst bara är ett telefonsamtal eller ett musklick bort ställs ännu högre krav på säkerhet och ansvarstagande. Ingen ska behöva avstå från att delta i en debatt eller att uttrycka en kontroversiell åsikt av rädsla för konsekvenserna.

Sen ska sägas att öppenheten i sig och den respons som innehåller beröm eller konstruktiv kritik är guld värd. Utan den hade det varit tungt att fortsätta skriva.

2 kommentarer:

  1. Många är säkert mycket försiktiga att uttrycka sina åsikter, särskilt i den infekterade debatten om invandring, där takhöjden redan är satt av ett antal proffstyckare i mainstreammedia. har du "fel" åsikt kan din karriär vara i fara. Så man kan fråga sig om detta samhälle är särskilt öppet.

    Sedan kan man ju undra vad det är för figurer som sitter nedsjunkna framför sina datorer och skriver hotfullt, nedsättande och osakligt om den eller det de ogillar, eller rent av hyser ett hat mot. Vari bottnar deras frustration? Är det "loners", utstötta och missnöjda, arbetslösa, medlemmar i extrema politiska organisationer? Människor som har en
    "ventil" genom sitt näthat.

    SvaraRadera
  2. "korta kjol syndromet"
    Polisen resonerar på samma sätt som vid väldtäkt där kvinnan får skylla sig själv för att hon har haft kort kjol.

    SvaraRadera